POSJETI I DAROVI DOBROČINITELJA CARITASOVU DNEVNOM BORAVKU U ČAKOVCU

Dnevni boravak djece “Dr. Antun Bogdan” u Čakovcu, koji djeluje već 20 godina pod okriljem Caritasa Varaždinske biskupije, i ovih blagdanskih dana pohode mnogobrojni dobročinitelji vođeni dobrotom, ljubavlju i pažnjom prema bližnjima i najslabijima u društvu.

Prosinac je mjesec kada su posjete dobrih ljudi najbrojnije, a uz druženje, pjesmu i dodatnu pomoć volontera mnogi od posjeta su donatorske prirode s većim i manjim darovima, no svako je darivanje u ovoj ustanovi lijepo i važno jer je izraz ljubavi i dobrote na djelu. Od početka prosinca, pa uz blagdan sv. Nikole, te sve do božićno-novogodišnjih blagdana u Caritasovu boravku posebno je živo.

Korisnike je i ove godine obradovao posjet sv. Nikole, zatim mališana iz više dječjih vrtića koji su donijeli dodatnu radost i pjesmu, a tvrtka Media-soft iz Čakovca darovala je vrijednu računalu opremu za logopedski laboratorij koja je prilagođena djeci s teškoćama te će biti od neprocjenjive koristi u radu s njihovim korisnicima koje stručno osoblje prima s ljubavlju, požrtvovnošću i daje im priliku da iskažu sebe i svoje prikrivene mogućnosti.

Individualnim odabirom metoda učenja te sustavnim edukacijsko-rehabilitacijskim obuhvatom i radom, stručno osoblje pronalazi ono što dijete zna i može. Ograničenost se nastoji nadomjestiti različitim metodama stimulacije kao poticaj na samostalne aktivnosti ili na rad uz podršku. Time se potiču zadovoljstvo, motivacija, želja za uspjehom i iskazivanjem vlastitih sposobnosti. Budući da se govor kao oblik komunikacije kod većine djece nije razvio, uloga logopeda je pronalaženje odgovarajućih oblika nadomjesne komunikacije i njihovog aktivnijeg sudjelovanja u svakodnevnom životu.

Stoga će i najnovija oprema biti dragocjena u radu logopeda s djecom koji se provodi individualno različitim metodama i tehnikama.

Sa svojim dobročiniteljima, volonterima i članovima obitelji svojih korisnika, djelatnici ustanove na čelu s voditeljicom Katarinom Hoblaj susrest će se u četvrtak 15. prosinca. Tom će prigodom blagdansko misno slavlje u njihovim prostorima u 10.30 sati predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uz sudjelovanje predsjednika Biskupijskog Caritasa mons. Ivana Godine i ravnatelja mr. Ante Šole.

pro 12, 2016