POVIJEST

Kao “Dječji dom” Čakovec, u obiteljskoj kući koju je darovao Caritasu sada pok. vlč. Antun Bogdan, doktor teologije, ustanova je počela s radom 4. siječnja 1996. godine na adresi Augusta Cesarca 15, Čakovec. Osnivač je bio Caritas Zagrebačke nadbiskupije pod ravnateljstvom gđe Jelene Brajša. Zaposlene su bile dvije medicinske sestre Marija Rihtarec i Katarina Hoblaj, vozač Mladen Medlobi, a kao volonter vodila ga je dr. Verica Jačmenica Jazbec. Osnovni cilj bio je kroz poludnevni boravak pomoći roditeljima u zbrinjavanju djece s viševrsnim teškoćama u razvoju.
Upisom u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu o osnivanju podružnice, 5. 10. 2000. godine mijenja se naziv u Centar za radnu terapiju i rehabilitaciju “Sv. Vinko Paulski” Oborovo, Podružnica Čakovec. Za zastupnika i voditelja imenovana je Katarina Hoblaj. Djelatnosti koje se provode su: pružanje tjelesno ili mentalno oštećenoj djeci i mladeži usluge prijevoza, boravka, prehrane, njege i brige o zdravlju, medicinske i psihosocijalne rehabilitacije, usluge radne terapije te usluge organiziranog provođenja slobodnog vremena.
Prošli smo mnoge faze rasta i razvoja zahvaljujući mnogobrojnim pojedincima i društvima u domovini i izvan nje, ustanovama, poduzećima, tvrtkama, lokalnoj i široj društvenoj zajednici. Obnovljene su i preuređene postojeće građevine, uređeno je dvorište, izgrađen je i opremljen novi paviljon od 270 m2 kojeg je 6. rujna 2002. godine blagoslovio sada pok. mons. Marko Culej, prvi varaždinski biskup.
Uslijed osnivanja Varaždinske biskupije, revizijom prvotnih i izdavanjem novih ugovora i rješenja, slijedi promjena naziva i naša ustanova od 2006. godine djeluje pod okriljem Caritasa Varaždinske biskupije, čiji je predsjednik mons. Ivan Godina, a ravnatelj mr. sc Ante Šola. Kao ustrojbena jedinica djelujemo na području Međimurske županije pod nazivom Dnevni boravak djece “Dr. Antun Bogdan” Čakovec, noseći ime prvog donatora, a voditeljem je imenovana Katarina Hoblaj.
Uvedeni su novi oblici pružanja usluga socijalne skrbi izvan vlastite obitelji, odgoj i obrazovanje, odgoj u vjeri i nove vrste zdravstvene skrbi za djecu s primarno većim motoričkim, intelektualnim i pridruženim teškoćama. Za organizirani svakodnevni prijevoz kupljeno je i opremljeno novo kombi vozilo s hidrauličnom rampom uz mogućnost prijevoza osoba u invalidskim kolicima.