BISKUP POHODIO CARITASOV BORAVAK DJECE U ČAKOVCU

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak zajedno s predsjednikom Biskupijskog Caritasa mons. Ivanom Godinom i ravnateljem mr. Antom Šolom u ponedjeljak 22. prosinca posjetio je Dnevni boravak djece s poteškoćama u razvoju “Dr. Antun Bogdan” u Čakovcu.

U prigodi adventa i božićnih blagdana biskup se susreo s korisnicima, njihovim roditeljima, djelatnicima i volonterima te je predvodio misno slavlje u samoj ustanovi. Okupljene je pozdravio domaći župnik i gvardijan fra Željko Železnjak koji je zahvalio svima koji su se sabrali u tom radosnom trenutku zajedništva i priprave za proslavu svetkovine Božića.

U propovijedi je biskup istaknuo kako je Bog u ljudsku povijest ušao preko malenog nemoćnog djeteta poručivši kako upravo na ovom mjestu, u Caritasovom boravku najnemoćnije djece i mladih, čovjek može učvrstiti svoju vjeru i potaknuti se na djelotvornu kršćansku ljubav i činjenje dobra. Na osobit način na ovom mjestu čovjek postaje svjestan potrebe poštivanja svakog života koji je svet jer je u njemu Bog stvorio jedinstvenu vječnu dušu. Božić se i danas događa jer Bog se i danas želi roditi u nama, utjeloviti svoju Božju riječ u svakome od nas. U ovom vremenu došašća pozvani smo pripremiti i otvoriti svoje srce za dolazak Boga koji nam dolazi u liku nejakog djeteta, ali i svakog tko je potreban naše blizine i pomoći. Mi se danas nalazimo u svojevrsnoj betlehemskoj štalici u kojoj se rađa dijete Isus, rađa se sveti život koji je svetinja u svakom obliku u kojem se pojavljuje. Mi stoga trebamo poštovati svaki život i učiti na svetosti života kako se slavi Božić. Bog nam ne dolazi u obilju i bogatstvu, nego se rađa tamo gdje je blizina i zajedništvo, gdje si ljudi međusobno pomažu, čine dobro i poštuju se. Naši najmlađi i najnemoćniji to sigurno osjećaju u ovoj betlehemskoj štalici u kojoj se Isus neprestano rađa i u kojoj prepoznajemo Božje dijete u svakom životu, poručio je biskup Mrzljak. Na kraju mise voditeljica ustanove Katarina Hoblaj zahvalila je svima na dolasku i svemu što čine tijekom godine za njihovu malu Caritasovu zajednicu u kojoj je djetinjstvo i mladost korisnika drugačija od njihovih vršnjaka. Zahvalila je djelatnicima na nesebičnom radu, volonterima i dobročiniteljima za djelotvornu ljubav i svima ostalima koji u toj ustanovi ostavljaju trag dobrote. Okupljene je pozdravio i zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović.

Caritasov dnevni boravak u Čakovcu polako ulazi u 20. godinu djelovanja. Skrbi za djecu i mladež s najtežim oblicima cerebralne paralize i drugih višestrukih teškoća s područja Međimurske županije. U program poludnevnog boravka uključeno je 10 korisnika, a u program povremenog boravka s uslugom logoterapije 22-oje djece, od čega je njih 18 predškolske dobi. U protekloj godini ustanova je nabavila novo kombi vozilo za svakodnevni prijevoz invalidne djece od njihovih domova. U pokrivanju troškova sudjeluju Ministarstvo, Varaždinska biskupija, Međimurska županija, Grad Čakovec i veći broj donatora bez kojih rad ove ustanove ne bi bio moguć.

Jasminka Bakoš-Kocijan

pro 22, 2014