PREDSJEDNICA RH POSJETILA DNEVNI BORAVAK

Predsjednica RH posjetila Dnevni boravak djece “Dr. Antun Bogdan”  u Čakovcu

Tijekom boravka u Međimurskoj županiji, u sklopu izmještanja svog Ureda iz Zagreba, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović iskoristila je vrijeme kako bi, u pratnji svog domaćina župana Međimurske županije Matije Posavca, posjetila prostorije Međimurske udruge za ranu intervenciju MURID i Dnevnog boravka djece „Dr. Antun Bogdan“ Čakovec – Caritasa Varaždinske biskupije, te na taj način pružila podršku radu s djecom s poteškoćama u razvoju.

U dnevnom boravku „Dr. Antun Bogdan“ predsjednicu su dočekali ravnateljica Katarina Hoblaj, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Romano Bogdan, te ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola, uz djelatnike i štićenike Centra.

„Naša zajednica postoji od 1996. godine, te danas skrbimo o 14-ero djece s najtežim oblicima cerebralne paralize i viševrsnim teškoćama. Ovdje dobivaju svu medicinsku pomoć, fizikalnu terapiju i zdravu prehranu, a održavamo i radionice za roditelje kojima smo također podrška“, objasnila je ravnateljica Hoblaj te napomenula kako su djeca do 21. godine uključena u program odgoja i obrazovanja za što je namijenjen i jedan razredni odjel, dok im se nakon te dobi osigurava psihosocijalna podrška.

„Pružamo podršku i djeci predškolske dobi putem logoterapija i edukacijsku rehabilitaciju u što je uključeno 26 djece. Ono što nam nedostaje u tom timu je psiholog, te se nadamo da ćemo uskoro uspjeti ugovoriti i to radno mjesto, kako bi našoj djeci i roditeljima mogli pružiti najkvalitetnije moguće uvjete boravka“, naglasila je Hoblaj te dodala kako se financiranje provodi jednim dijelom iz resornog ministarstva, zatim proračuna Međimurske županije, Grada Čakovca i Caritasa Varaždinske biskupije, dok velikim dijelom doprinose i ljudi velikog srca putem donacija.

Cjelokupni rad i projekte Caritasa Varaždinske biskupije Predsjednici je predstavio ravnatelj Šola koji je tom prilikom istaknuo kako su najveće bogatstvo župni caritasi i volonteri širom biskupije. „Iduće godine obilježit ćemo 20 godina djelovanja, a svojim radom doprinijeli smo da danas na godišnjoj razini zajednici vraćamo oko 9 milijuna kuna, gledamo li djelatnosti na razini biskupije. Okupljamo 105 župa, a neki od većih projekata koje provodimo je i Caritasov Dom za starije i nemoćne u Ivancu, zatim pučka kuhinja u Varaždinu gdje pripremamo preko 300 obroka dnevno, a tu su projekti stipendiranja studenata i brige o svim kategorijama obitelji koje trebaju pomoć“, objasnio je ravnatelj Šola te istaknuo kako bi iduće jeseni trebala biti dovršena 16 milijuna kuna vrijedna investicija izgradnje novog caritasovog Centra na varaždinskoj Banfici.

Prigodan poklon Predsjednici uručila je Andreja Bogdan ispred Hrvatske psihološke komore i Hrvatskog psihološkog društva, koja se tom prilikom osvrnula na problem nedovoljnog broja psihologa na području Međimurja, izrazivši pritom nadu kako će se i taj trend u skorije vrijeme promijeniti.

Predsjednica Grabar-Kitarović na kraju svojih posjeta uputila je zahvalu svim djelatnicima na svemu što rade, ali i svima onima koji pomažu rad ovih udruga u bilo kojem obliku.
„Vaš plemeniti rad je nešto pred čime se čovjek osjeća poniznim i na tome Vam doista od srca hvala“, rekla je Predsjednica te zaželjela svima sretan i blagoslovljen Božić te uspješnu 2017. godinu.

izvor: Međimurska županija
[huge_it_gallery id=”16″]

pro 19, 2016