20. OBLJETNICA CARITASOVA DNEVNOG BORAVKA DJECE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU U ČAKOVCU

20. obljetnica djelovanja Dnevnog boravka djece s poteškoćama u razvoju “Dr. Antun Bogdan” Caritasa Varaždinske biskupije proslavljena je u Čakovcu u subotu 16. siječnja.

U dvorani Katoličkog doma Franjevačkog samostana održan je prigodan program, nakon kojeg je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Proslava je okupila djecu i mlade koji su korisnici ove ustanove, članove njihovih obitelji, djelatnike, suradnike i volontere, uzvanike, donatore te druge dobročinitelje koji su obilježili rad ovog čakovečkog doma ljubavi i dobrote u protekla dva desetljeća u skrbi o djeci s najtežim invaliditetom s područja Međimurske županije.

Na temeljima djelotvorne ljubavi prije 20 godina u srcu Međimurja, u kući koju je Caritasu darovao čakovečki svećenik doktor teologije Antun Bogdan, započeo je život jedne male Caritasove obitelji. Osnivač je ustanove bio Caritas Zagrebačke nadbiskupije pod ravnateljstvom Jelene Brajša, a članovi te obitelji bila su djeca koja su samim rođenjem zakinuta mnogih sposobnosti. Osnovni cilj djelovanja svih je ovih godina bio pomoći roditeljima u zbrinjavanju djece u poludnevnom smještaju. U prvim godinama kao volonter vodila ga je pedijatrica dr. med. Verica Jačmenica-Jazbec, a od 2000. vodi ga Katarina Hoblaj koja u njemu od početka radi kao medicinska sestra.

Zahvaljujući mnogobrojnim donatorima te lokalnoj i široj zajednici uz postojeću kuću izgrađen je i opremljen novi paviljon kojeg je 2002. godine blagoslovio mons. Marko Culej, prvi varaždinski biskup, koji je tada istaknuo da “gdje god ima dobrote, tu je već na zemlji komadić neba. Danas je ovdje u Čakovcu prisutan komadić neba”.

Od 2006. godine ustanova djeluje pod okriljem Caritasa Varaždinske biskupije pod nazivom Dnevni boravak djece “Dr. Antun Bogdan” Čakovec, noseći ime prvog donatora. U ustanovi se provode dva programa: program poludnevnog boravka za desetero korisnika i program psihosocijalne podrške kao individualni oblik skrbi u koji je uključeno 18-ero korisnika u dobi od 4 do 34 godine. Kroz godinu volonteri nesebično daruju ustanovi do 1700 sati svoga rada, među kojima su članovi crkvenih zajednica, umirovljenici, studenti i učenici, a znatan broj volonterskih sati odrade zdravstveni djelatnici i vanjski stručni suradnici koji kroz različite projekte i programe pridonose kvaliteti života korisnika. Rad ustanove financira se iz državnog proračuna, te od sredstava Varaždinske biskupije, Biskupijskog Caritasa s humanitarnom zakladom Civilizacija ljubavi Varaždin, Međimurske županije, gradova i općina, župa Varaždinske biskupije, udruga, društava, tvrtki te mnogih pojedinaca u domovini i inozemstvu.

Na svečanosti je djelatnost ustanove prikazana kroz film koji je izradio Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Voditeljica Katarina Hoblaj zahvalila je svima na duhovnoj, materijalnoj i stručnoj pomoći te na svemu što su učinili u stvaranju i životu njihove male Caritasove obitelji. U ovih 20 godina preko najkrhkijih u našem društvu Bog nam je dao mogućnost da Njemu služimo i zato Ga molimo za snagu da to i dalje činimo zajedno sa svima vama, rekla je voditeljica napomenuvši da su na svečanosti kroz glazbu, pjesmu i Božju Riječ sa svima htjeli podijeliti radost života. Zaželjela je da trag njihove ljubavi koju su utkali u ovu malu zajednicu ostane vječan.

Na prigodnom koncertu nastupili su mališani iz dječjeg vrtića “Smješko” iz Sv. Martina na Muri s vokalnom skupinom “Mame”, župni zbor sv. Jakoba iz Preloga, operne solistice Antonia Jurinec i Blanka Tkalčić uz pratnju pijanista Maje Magdalenić i Danijela Ota, recitatorica Katarina Sabol, pjevač Žiga Međimurski i Dixieland band.

Ravnatelj Biskupijskog Caritasa mr. Ante Šola uručio je zajedno s voditeljicom zahvalnice najpredanijim volonterkama Tereziji Fileš, Katarini Majnarić, Ružici Sašek, Vesni Perhoč i Mirjana Medlobi, te župi sv. Nikole biskupa, Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu, a niz zahvalnica bit će uručen naknadno.

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač uputio je čestitke na obljetnici i zahvalu na velikoj skrbi i nesebičnoj ljubavi koju pružaju malim anđelima. Međimurski župan Matija Posavec čestitao je na prvih 20 godina rada istaknuvši da je lokalna zajednica u Međimurju iznimno senzibilizirana za skrb koja se kroz zajedništvo sviju nas pruža korisnicima.

Biskup Mrzljak, ujedno predsjednik Hrvatskog Caritasa, tom je prigodom napomenuo da se slavi jubilej sa zahvalnošću Bogu i svim dobrim ljudima što su na raspolaganju za one kojima je pomoć potrebna. Zahvalni smo na ovoj djeci i mladima koji u nama potiču da rastu ljubav i zalaganje za potrebite. U ovoj Godini milosrđa gledamo milosrdnog Boga i učimo kako biti milosrdni jedni prema drugima i kako Božje lice prepoznati u onome drugome. Rad ovog doma sigurno je na ponos Čakovcu, Međimurskoj županiji i svima nama zajedno koji smo svjesni da ovime naša vjera postaje djelotvorna, a riječ Božja se utjelovljuje, istaknuo je biskup Mrzljak.

Nakon svečanosti proslavljena je sveta misa u župnoj crkvi gdje je sve okupljene pozdravio gvardijan fra Željko Železnjak kazavši kako se zahvaljuje Bogu za 20 godina djelovanja, ali i za sve one koji su nesebično darivali ljubav i dobrotu onima kojima je to najpotrebnije.

U propovijedi se biskup upitao o vrijednosti ljudskog života u svijetu koji je naviknut govoriti o svakakvim vrijednostima, kazavši kako ljudska mjerila nisu jednaka Božjim. Kada danas Bogu zahvaljujemo za 20 godina rada ove ustanove, možemo kao vjernici spoznati da je njihova posebna vrijednost i u tome što druge pobuđuju na veću dobrotu i ljubav, što nas potiču da promišljamo o vrijednosti ljudskog života i koje su to istinske vrijednosti za koje se valja zauzimati. Danas promatramo silan napredak čovječanstva, ali se pitamo je li čovjek postao boljim čovjekom, je li napredovao u poštovanju života ili se danas olako nekome uzima život, pa i kroz pobačaj i eutanaziju neželjenih i bolesnih. Stoga možemo zaključiti kako najveću vrijednost imaju oni koji nas potiču da spoznajemo najveće životne vrijednosti, ali i samu vrijednost svakog ljudskog života. Možemo reći da Bog nije samo dopustio da se oni rode, nego nam ih je upravo dao kao dar da učimo biti bolji jedni prema drugima. Ova ustanova je škola ljubavi i dobrote, škola koja nas uči kako ići naprijed jedni uz druge u ovom svijetu i u našem svagdanjem životu”, poručio je biskup Mrzljak u homiliji.

Caritasova ustanova uz ovu je obljetnicu tiskala i prigodan letak kojim će se pobliže predstaviti javnosti putem raznih ustanova sa željom da primi nove korisnike kojima je uz njihovu obitelj potrebna dodatna nepresušna “oaza ljubavi i dobrote”.

Jasminka Bakoš-Kocijan

sij 16, 2016