BISKUP MRZLJAK PREDVODIO U ČAKOVCU MISU U CARITASOVU BORAVKU ZA DJECU

Na blagdan Nevine dječice u ponedjeljak 28. prosinca varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i ove je godine u prigodi božićnih blagdana pohodio Dnevni boravak djece i mladih s posebnim potrebama “Dr. Antun Bogdan” u Čakovcu.

U toj ustanovi Caritasa Varaždinske biskupije biskup Mrzljak predvodio je misno slavlje u zajedništvu s generalnim vikarom i predsjednikom Biskupijskog Caritasa mons. Ivanom Godinom, domaćim župnikom iz župe sv. Nikole biskupa fra Stankom Belobrajdićem i svojim tajnikom vlč. Markom Đurinom.

Misi je nazočilo desetak korisnika zajedno sa svojim roditeljima, volonterskim pomagačima i djelatnicima na čelu s voditeljicom Katarinom Hoblaj, kao i ravnatelj Biskupijskog Caritasa Ante Šola. Sve je okupljene pozdravio domaći župnik koji je svima zaželio sretan i blagoslovljen Božić, osobito biskupu Mrzljaku koji se pridružio čestitkama i istaknuo da je Božić radostan obiteljski blagdan kada se želimo okupljati poput obitelji, kao što je i ta ustanova jedna velika obiteljska zajednica. U propovijedi je biskup Mrzljak kazao kako Božić podsjeća da Bog dolazi na zemlju u liku djeteta, nevinog i nemoćnog djeteta koje smo svi pozvani prihvatiti i zajedno s njime živjeti. Dodao je i da blagdan nevine dječice podsjeća na nemoćnu djecu koja su stradala u navali zla, čime nas želi potaknuti na prihvaćanje i dobrotu prema djeci, nevinoj i nemoćnoj, poput djece i u toj ustanovi u kojoj se o njima skrbi s brižnom pažnjom i na djelotvoran način pokazuju i svjedoče kršćanska vjera i karitativna ljubav prema najslabijima i najpotrebnijima. Biskup je istaknuo kako je to zadaća cijele Crkve, da Božje riječi prihvati, živi i svjedoči u svakom vremenu i na svakom mjestu, uz Božju pomoć i snagu. Kazao je kako čovjek koji odbija Boga, nema odakle crpsti snagu za življenu vjeru i ljubav, dodavši kako takav čovjek može samo govoriti, ali ne i provoditi u djelo Božje riječi o ljubavi i dobroti u konkretnom svakodnevnom životu. Zaželio je svim obiteljima koje žive s djecom s posebnim potrebama, koja su potrebne velike žrtve, odricanja i ljubavi, da snagu crpe u susretu s Bogom u euharistiji i drugim sakramentima kako bi svoju kršćansku vjeru mogli i dalje pokazivati na djelu.

Nakon mise sudionici slavlja okupili su se na druženju oko božićne jelke ispod koje su bili darovi za 15-tak mladih korisnika te ustanove, te oko velikih uređenih jaslica i djetešca Isusa na slamici u dječjim invalidnim kolicima. Voditeljica Hoblaj predstavila je novi uređaj za fizikalnu terapiju koji je nedavno nabavljen sredstvima donatora. Riječ je o uređaju za magnetoterapiju, vrijednom 47.000 kuna. Nabavljen je donacijama koje su prikupljene na humanitarnom koncertu Evelin Novak u Čakovcu, a pomogle su i donacije Grada Čakovca, Hrvatskih autocesta, mons. Leonarda Logožara, župe Pribislavec, ministranata župe Sveta Marija, tvrtki Team d.d., Ambijenti i Geobiro Čakovec, Promocija d.o.o. Zagreb i župnika Johanna Kepellera iz Švicarske te drugih donatora.

Dnevni boravak djece i mladih s posebnim potrebama zaživio je 1996. godine u Čakovcu u kući koju je darovao svećenik dr. Antun Bogdan i čije ime nosi. U dnevnom boravku skrbi se o djeci s najtežim oblicima cerebralne paralize i drugih oštećenja zbog čega su potrebna trajne tuđe skrbi i pomoći. Petnaestak korisnika te ustanove još uvijek živi u svojim obiteljima diljem Međimurja, a svako jutro po njih dolazi specijalizirano Caritasovo kombi-vozilo, te ih popodne vraća njihovim domovima i obiteljima. U velikoj Caritasovoj obitelji njima se pruža dnevni boravak, koji ne obuhvaća samo odgovarajuću kvalitetnu skrb, njegu i fizikalnu terapiju, nego i odgoj i obrazovanje te pouku u vjeri, pa djeca po želji njihovih obitelji primaju i potrebne sakramente. Zahvaljujući donacijama brojnih dobročinitelja koji niz godina prema svojim mogućnostima pomažu tu ustanovu, skrb o djeci podignuta je na izuzetno visoku razinu budući da su nakon izgradnje i uređenja nove zgrade te ustanove nabavljena razna suvremena pomagala koja olakšavaju tjelesne patnje teško invalidne djece i mladih.

Osim što je predvodio misu za invalidnu djecu u Caritasovoj ustanovi u Čakovcu, biskup Mrzljak predvodio je i misu na svetkovinu sv. Stjepana prvomučenika u subotu 26. prosinca u katedrali, gdje su misi već tradicionalno nazočili članovi Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina.

Jasminka Bakoš-Kocijan

pro 28, 2009