PROGRAM “BUDI MI PRIJATELJ” U CARITASOVU DNEVNOM BORAVKU DJECE U ČAKOVCU

U Dnevnom boravku djece s poteškoćama u razvoju “Dr. Antun Bogdan” u Čakovcu u četvrtak 17. lipnja održana je završna zahvalna svečanost na kraju školske godine tijekom koje su članovi dječjih foruma osnovnih škola s područja grada Čakovca sudjelovali u programu “Budi mi prijatelj” kojim se potiče prijateljstvo između djece različitih životnih preduvjeta i promiče odgoj bez predrasuda.

Na završnoj svečanosti voditeljica ustanove Katarina Hoblaj zahvalila je svim sudionicima projekta te im uručila prigodne zahvalnice. Osobito je zahvalila djeci na pruženom prijateljstvu i iskazanom volontiranju u njihovoj ustanovi koja u dnevnom smještaju od 1996. godine skrbi o 20-tak djece i mladih s najtežim oblicima cerebralne paralize. Također je zahvalila svim ostalim volonterima koji nesebično gotovo svakodnevno daruju svoje vrijeme, sposobnosti i talente za najpotrebitije članove društva.

Zahvalnice djeci za sudjelovanje u programu i njihovo prijateljstvo, te voditeljima na doprinosu promociji brige za djecu s poteškoćama u razvoju i odgoju bez predrasuda primili su dječji forumi “Zmajići” I. OŠ Čakovec, “Zvjezdice” II. OŠ Čakovec, “Smješko” III. OŠ Čakovec, “Ivančica” OŠ Ivanovec i “Sreća” OŠ Kuršanec, te dječji forum “Srce” Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, kao i Dječje gradsko vijeće Grada Čakovca. Gradu Čakovcu, gradonačelniku Branku Šalamonu, Društvu “Naša djeca” Čakovec i Koordinacijskom odboru “Grad Čakovec – prijatelj djece” zahvalnica je uručena za sudjelovanje u programu dječjih foruma i Dječjeg gradskog vijeća “Budi mi prijatelj” i promociju brige za djecu s poteškoćama u razvoju.

Svečanosti su nazočili voditelji i članovi dječjih foruma osnovnih škola, predstavnik Grada Čakovca Igor Mesarić, članica Koordinacijskog odbora dr. Marija Hegeduš-Jungwirth, predsjednica DND Čakovec Ljubica Železnjak i dječja gradonačelnica Dječjeg gradskog vijeća Lea Pongrac.

Od početka školske godine 40-ero učenika prvih i sedmih razreda iz dječjeg foruma III. OŠ Čakovec naizmjenično je dolazilo svakog petka volontirati u tu Caritasovu ustanovu sa svojom učiteljicom Zdenkom Novak i vjeroučiteljicom Katarinom Pahek-Čajić. Djeca su volontiranje shvatila izuzetno ozbiljno i odgovorno, te su sa sobom donosila knjige i priče koje su čitali svojim novim prijateljima i družili se s njima. U sklopu programa organiziran je posjet Caritasove djece Drugoj osnovnoj školi, a u Caritasovoj ustanovi priređen je niz radionica za djecu iz dječjih foruma svih osnovnih škola s područja grada Čakovca. Ovaj program nastavak je pilot-projekta “Odgoj bez predrasuda”, a potaknut je druženjima djece prilikom većih blagdana i njihovim samoinicijativnim volontiranjem.

U samoj završnici školske godine 17. svibnja priređeno je i zajedničko hodočašće u Mariju Bistricu na kojem su se Caritasovoj djeci i njihovim roditeljima i djelatnicima ustanove pridružili mali i veliki volonteri. Odrasli volonteri, koji već godinama svakodnevno pomažu u toj ustanovi, izrazili su radost i zadovoljstvo što će nakon njih doći nova generacija mladih volontera.

Želja je bila ovim programom senzibilizirati djecu u najranijoj dobi da oko njih žive njihovi vršnjaci kojima je potrebna još i veća pažnja, pomoć i skrb drugih, te ih potaknuti da primijete slabije od sebe i putem volontiranja im budu na pomoć. Završna svečanost održana je u duhu zajedništva, prijateljstva, druženja i pjesama radosti i zahvalnosti.

Jasminka Bakoš-Kocijan

lip 17, 2010