CARITASOVA USTANOVA U ČAKOVCU DOBILA NOVO KOMBI-VOZILO

Novo kombi-vozilo Dnevnog boravka djece s teškoćama u razvoju “Dr. Antun Bogdan“ Caritasa Varaždinske biskupije u Čakovcu blagoslovljeno je na prigodnoj svečanosti u utorak 7. listopada.

Novo vozilo za prijevoz djece blagoslovio je mons. Ivan Godina, generalni vikar Varaždinske biskupije i predsjednik Biskupijskog Caritasa, koji je istaknuo kako uz vozilo blagoslivlja i djecu i mlade koji će se njime koristiti, te sve djelatnike, volontere i dobrotvore koji su bili dio humanitarnih akcija kojima se proteklih godina prikupljalo sredstva za zamjenu vozila. Naime, kako je podsjetila voditeljica ustanove Katarina Hoblaj, još 2011. godine pokazala se potreba za zamjenom kombi-vozila koje je dotad prešlo 400.000 kilometara prevozeći svakodnevno njihove štićenike od obiteljskih kuća diljem Međimurja do ustanove i isti dan natrag njihovim obiteljima. Iste su godine započele humanitarne akcije kako bi se prikupio potreban novac za novo prilagođeno vozilo. Do nabave novog vozila, marke Citroen Jumper Furgon, staro je vozilo prešlo ukupno 556.000 kilometara. Novo vozilo opremljeno je dizalom na stražnjim vratima, posebnim okretnim sjedalima i pojasevima, podnim vodilicama, kompletom za učvršćivanje kolica i ostalim potrebnim za ugodnu i sigurnu vožnju. Cijena nabave vozila je 270 tisuća kuna, a uložena su sredstva Međimurske županije u iznosu od 100.000 kn, Varaždinske biskupije od 45.000 kn, Grada Čakovca od 10.000 kn, te mnogobrojnih drugih donatora koji su se uključili pojedinačno ili putem raznih humanitarnih akcija, među kojima su darovi župa i župnih Caritasa, svećenika, branitelja, učitelja i drugih. Svima njima zahvalila je voditeljica Hoblaj u ime djelatnika ustanove i njezinih štićenika s obiteljima.

Prigodnoj svečanosti nazočili su ravnatelj biskupijske Ustanove za uzdržavanje preč. Mirko Horvatić, čakovečki franjevci na čelu s gvardijanom fra Željkom Železnjakom, međimurski župan Matija Posavec i drugi predstavnici Međimurske županije i Grada Čakovca, te mališani iz Dječjeg vrtića Cvrčak koji su nastupom uljepšali svečanost.

Dnevni boravak djece s poteškoćama u razvoju djeluje u Čakovcu od 1996. godine. Skrbi za djecu i mladež s najtežim oblicima cerebralne paralize i drugim teškoćama, pružajući im usluge zdravstvene njege, prehrane, fizikalne i medikamentozne terapije, organiziranog provođenja slobodnog vremena, odgoja u vjeri, odgoja i obrazovanja, uključujući i podršku roditeljima kroz različite radionice. U program boravka uključeno je 10 korisnika, a u program povremene logoterapije 22-oje korisnika, od kojih je 18-ero djece predškolske dobi. Rad ustanove financira se iz državnog proračuna, proračuna Grada Čakovca i Međimurske županije, te sredstvima Varaždinske biskupije i drugih donatora. Budući se radi o ustanovi koja se samo djelomično financira iz državnog proračuna, bez donacija lokalne zajednice i dobročinitelja koji i u teškim vremenima ne zaboravljaju pružiti pomoć najslabijima, djelovanje ove neophodne ustanove bilo bi praktično neostvarivo.

Jasminka Bakoš-Kocijan

lis 7, 2014