BISKUP MRZLJAK POHODIO CARITASOV BORAVAK DJECE U ČAKOVCU

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak pohodio je u četvrtak 5. prosinca u prigodi adventske priprave za proslavu svetkovine Božića ustanovu Caritasa Varaždinske biskupije, Dnevni boravak djece “Dr. Antun Bogdan“ u Čakovcu, koja skrbi o djeci i mladima s najtežim poteškoćama u razvoju.

Tom je prigodom biskup Mrzljak predvodio misno slavlje u zajedništvu s predsjednikom Biskupijskog Caritasa i generalnim vikarom mons. Ivanom Godinom, čakovečkim župnikom fra Stankom Belobrajdićem i drugim svećenicima. U misi su sudjelovala djeca i mladi sa svojim roditeljima i djelatnicima ustanove, ravnatelj Biskupijskog Caritasa mr. Ante Šola, zatim volonteri, dobročinitelji i predstavnici lokalnih vlasti, među kojima je bio i međimurski župan Matija Posavec.

Okupljene je pozdravio župnik čakovečke župe sv. Nikole na čijem se području nalazi ova Caritasova ustanova, kazavši kako ih sve skupa u zajedništvo povezuje ljubav i dobrota prema najslabijima. U uvodu mise biskup Mrzljak, koji obnaša i dužnost predsjednika Hrvatskog Caritasa, napomenuo je kako ova ustanova svjedoči jednu bitnu zadaću života i djelovanja Crkve, a to je pomaganje najpotrebnijima, napose djeci koja su osobito potrebna tuđe pomoći. Zaželio je da ih na tom putu hrabri upravo primjer sv. Nikole biskupa, koji je na poseban način iskazivao ljubav prema djeci. U propovijedi je biskup Mrzljak naglasio da ova ustanova pokazuje da se i danas može biti kršćanin koji u najslabijima i najpotrebnijima prepoznaje Isusovo lice. Biskup je napomenuo da evanđelje nije nešto nerazumljivo, nego vrlo lako dohvatljivo, samo je potrebno biti spreman na svjedočenje ljubavi i dobrote, te prepoznati Boga u svakom čovjeku, osobito najmanjem i najslabijem, jer Bog se uprisutnjuje upravo preko nas samih, rekao je biskup dodavši da je temeljna zadaća kršćanina da živi svoju vjeru, odnosno da sluša i prihvaća Božju riječ i djeluje po njoj.

Na kraju mise voditeljica Katarina Hoblaj zahvalila je nazočnima na sudjelovanju te svima koji njihovu ustanovu pomažu duhovno i materijalno na razne načine. Zahvalama se pridružio i biskup Mrzljak. Djecu i mlade potom je s darovima razveselio i “sveti Nikola“.

Caritasova ustanova djeluje od 1996. godine te skrbi u dnevnom smještaju o djeci i mladima s najtežim oblicima cerebralne paralize i viševrsnim teškoćama s područja Međimurske županije. Ustanova u programu poludnevnog boravka trenutačno ima 11 djece i mladeži u dobi od 3 do 27 godina. U program povremenog boravka, u kojem se pružaju usluge logopeda, uključeno je 24-ero djece predškolske dobi.

Nedavno je pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za nabavu novog kombi vozila za svakodnevni prijevoz djece, budući da je sadašnje vozilo prešlo već pola milijuna kilometara i upitne je sigurnosti. Do sada je prikupljeno 30.000 kn, a potrebno je još 200.000 kuna. Za tu namjenu u sklopu Božićnog sajma u Nedelišću priređuju se dva humanitarna koncerta (14. i 15. prosinca u 15 sati), dok Dječji vrtić “Smješko” iz Svetog Martina na Muri zajedno s roditeljima njihove djece priređuje prodajnu izložbu božićnih ukrasa u subotu 7. prosinca na štandu Božićnog sajma u Čakovcu.

Jasminka Bakoš-Kocijan

pro 5, 2013