ĐAKONI VARAŽDINSKE BISKUPIJE POSJETILI CARITASOV DOM U ČAKOVCU

U đakonskoj godini tijekom koje obavljaju redovitu obveznu đakonsku praksu koja ih uvodi u buduće pastoralne i liturgijske aktivnosti koje će obavljati kao svećenici, đakoni se pobliže upoznaju i s raznovrsnim područjima života mjesne Crkve i njezinim ustanovama.

Tako je 12 đakona Varaždinske biskupije u petak 11. prosinca posjetilo Dnevni boravak djece i mladih s posebnim potrebama koji djeluje u Čakovcu od 1996. godine. U toj ustanovi Caritasa Varaždinske biskupije koja je zaživjela u kući koju je darovao svećenik vlč. dr. Antun Bogdan i čije ime nosi, skrbi se tijekom dana o djeci s najtežim oblicima cerebralne paralize i drugih oštećenja zbog čega su potrebna trajne tuđe skrbi i pomoći. Petnaestak korisnika te ustanove još uvijek živi u svojim obiteljima diljem Međimurja, a svako jutro po njih dolazi specijalizirano Caritasovo kombi-vozilo, te ih popodne vraća njihovim domovima i obiteljima. U velikoj Caritasovoj obitelji njima se pruža dnevni boravak, koji ne obuhvaća samo odgovarajuću kvalitetnu skrb, njegu i fizikalnu terapiju, nego i odgoj i obrazovanje te pouku u vjeri, pa su djeca po želji njihovih obitelji primila i potrebne sakramente. Zahvaljujući donacijama brojnih dobročinitelja koji niz godina prema svojim mogućnostima pomažu tu ustanovu, a među njima su i svećenici Varaždinske biskupije, skrb o djeci podignuta je na izuzetno visoku razinu budući da su nakon izgradnje i uređenja nove zgrade te ustanove nabavljena razna suvremena pomagala koja olakšavaju tjelesne patnje teško invalidne djece i mladih. S djelatnošću te ustanove đakone je upoznala voditeljica Katarina Hoblaj. S đakonima su u posjetu bili i predsjednik Biskupijskog Caritasa mons. Ivan Godina i ravnatelj Ante Šola.

S radom te ustanove, djelatnicima i djecom upoznali su se đakoni Varaždinske biskupije: Tomislav Kos iz župe Prelog, Marko Rac iz župe Gola, Igor Radašić iz župe Sveti Đurđ Ludbreški, koji su za đakone zaređeni 19. travnja, te Neven Blažon iz župe Mursko Središće, Tomislav Dodlek iz župe Ludbreg, Josip Đurin iz župe Remetinec, Danijel Herceg iz župe Višnjica, Gabrijel Jagarinec iz župe Močile, Ivan Kljunić iz župe Klenovnik, Žarko Pavlović iz župe Kneginec i Davor Šumandl iz župe Virje, koji su zaređeni 28. studenoga. Njima se u posjetu pridružio i njihov kolega Alexandre Adjimon Djivoedo, afrički bogoslov čije školovanje pomaže Varaždinska biskupija, koji je također 28. studenoga zaređen za đakona biskupije Porto-Novo u Beninu.

Inače, đakoni svoj đakonski praktikum obavljaju u raznim župama, i to Tomislav Kos u župi Nedelišće, Marko Rac u župi Sesvetski Kraljevec (Zagrebačka nadbiskupija), Igor Radašić u župi Margečan, Neven Blažon u župi sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu, Tomislav Dodlek u župi sv. Petra u Zagrebu (Zagrebačka nadbiskupija), Josip Đurin u župi sv. Nikole u Koprivnici, Danijel Herceg u župi Brckovljani (Zagrebačka nadbiskupija), Gabrijel Jagarinec u župi Retkovec (Zagrebačka nadbiskupija), Ivan Kljunić u župi sv. Marije u Sisku (Sisačka biskupija), Žarko Pavlović u župi Utrina u Zagrebu (Zagrebačka nadbiskupija), Davor Šumandl u župi Varaždinske Toplice, a Alexandre Adjimon Djivoedo u župi Sveti Ilija.

Jedanaestorica đakona Varaždinske biskupije za prezbitere će biti zaređeni 6. lipnja iduće godine, dok će 12. đakon – Alexandre Adjimon Djivoedo – na svoje svećeničko ređenje otputovati u Afriku.

Jasminka Bakoš-Kocijan

pro 18, 2009