DAN ZDRAVOG OSMIJEHA OBILJEŽEN U CARITASOVU BORAVKU U ČAKOVCU

Svjetski dan oralnog zdravlja i Dan zdravog osmijeha, koji se proteklih dana obilježavao diljem Hrvatske, proslavljen je i u Caritasovu Dnevnom boravku djece s posebnim potrebama “Dr. Antun Bogdan” u Čakovcu u petak 18. rujna druženjem korisnika i djelatnika ustanove s dr. stom. Aldom Žagar.

Voditeljica ustanove, koja djeluje od 1996. godine i skrbi u dnevnom boravku o djeci i mladima s najtežim oblicima cerebralne paralize i drugih oštećenja, Katarina Hoblaj zahvalila je dr. Žagar na suradnji koja traje već punih deset godina. Suradnjom se provodi projekt prevencije bolesti usne šupljine i skrbi za zdrav osmijeh djece i mladih koji su zbog svoje bolesti u rizičnijoj skupini osoba kojima treba na osobit način zaštititi oralno zdravlje. Dr. Žagar zahvalila je djelatnicima ustanove što, uz sve brojne svakodnevne obaveze i zadaće u skrbi za djecu s posebnim potrebama, značajnu pažnju stavljaju na njihovo oralno zdravlje. Preventivna skrb obuhvaća četkanje zubiju nakon svakog obroka, koje je izuzetno važno u prevenciji karijesa i bolesti desni, premazivanje posebnom pastom dva puta tjedno te fluoridaciju jednom mjesečno. Dva puta godišnje dr. Žagar sa svojom pomoćnicom Ljiljanom Štampar obilazi svoje male pacijente radi kontrolnog pregleda. U slučaju potrebe za intervencijom, upućuju se u specijalističku ambulantu u Zagreb, budući da na području sjeverozapadne Hrvatske ne postoji ambulanta za dječju stomatologiju, odnosno ne djeluje specijalist pedodont. Kako se na pregled i zahvat u Zagrebu čeka mjesecima, istaknula je potrebu otvorenja specijalističke ambulante za sjeverni dio Hrvatske. Sa željom da potreba za intervencijama bude što manje, dr. Žagar od početka svoje suradnje s Caritasovom ustanovom održala je nekoliko predavanja i radionica za djelatnike i roditelje kako bi ih upoznala s preventivnim mjerama u očuvanju oralnog zdravlja i njegom usne šupljine. Zahvaljujući savjetovanju i redovitoj suradnji na prevenciji, proteklih je godina bilo potrebno vrlo malo ambulantnih zahvata. Dr. Žagar istaknula je kako primjer čakovečkog Dnevnog boravka pokazuje koliko je važna prevencija, i to osobito kod osoba s posebnim potrebama, koje ovise o skrbi svojih bližnjih. Stoga je potrebno educirati njihove roditelje, skrbnike i osoblje kako bi prevenciju provodili na najbolji način.

Kako bi djeca i mladi u Caritasovom boravku, uz zdrav imali i što radosniji osmijeh isti se dan pobrinuo pobjednik zabavnog showa “Hrvatska traži zvijezdu” Čakovčanin Bojan Jambrošić koji je, nakon obilježavanja Dana zdravog osmijeha u središtu Čakovca, prvi put posjetio tu ustanovu te sve okupljene zajedno sa sudionicom Carlom Belovari obradovao druženjem i s nekoliko pjesama. Uz djecu, mlade i djelatnike ustanove, susretima su nazočili i volonteri, među kojima i troje gimnazijalaca, Franjo Carović, Jana Lesinger i Jana Opačić, koji rado dolaze animirati djecu i pomoći kao pratnja tijekom prijevoza korisnika ustanove ujutro od njihovih domova te popodne u povratku njihovim obiteljima.

Jasminka Bakoš-Kocijan

ruj 18, 2009