DJECA IZ ČAKOVEČKE CARITASOVE USTANOVE “DR. ANTUN BOGDAN” U PROGRAMU “I JA BIH NA MORE”

Nekoliko mladih iz Dnevnog boravka djece “Dr. Antun Bogdan” Caritasa Varaždinske biskupije u Čakovcu zahvaljujući Društvu “Naša djeca” iz Čakovca i čakovečkoj podružnici Splitske banke provelo je nekoliko dana u Rehabilitacijskom centru “Mir” kod Splita.

Uz pomoć donatora bili su sudionici programa “I ja bih na more” kojeg već nekoliko godina provodi DND Čakovec kako bi se djeci slabijih socijalnih prilika omogućio boravak na moru. Ove je godine, zahvaljujući Splitskoj banci, omogućen jedan vikend na moru za djecu iz Dnevnog boravka uz pratnju roditelja, jedne bake i tri zdravstvena djelatnika.

Za trodnevno putovanje i boravak u Rehabilitacijskom centru “Mir” iz Rudina u Kaštel Novom odabrano je troje djece prema zdravstvenom stanju i spremnosti za putovanje.

Na put se krenulo Caritasovim kombi vozilom u petak ujutro 16. rujna. U centru ih je dočekala soc. radnica Jadranka Marković koja ih je upoznala sa svim djelatnostima koje se provode u njihovom centru i mogućnostima korištenja pojedinih usluga.

U njihovim radionicama i kabinetima njihovi stručni djelatnici upoznali su s načinom provođenja pojedinih usluga i terapija. Nakon edukativnog dijela uslijedio je ručak, a nakon toga dugo očekivano kupanje u moru i boravak na suncu u čemu su djeca uživala. Uz prijepodnevno kupanje u Kaštelima, bilo je i popodnevnog kupanja u Splitu na Bačvicama uz picigin, a također su razgledali Hajdukov stadion na Poljudu i dio splitskih znamenitosti, te se navečer družili na terasi svoje kućice.

U nedjelju su bili posebno primljeni i pozdravljeni u Solinu od strane župnika don Vinka Sanadera i gradonačelnika. Upoznali su se s poviješću svetišta Gospe od Otoka, sudjelovali na svetoj misi i razgledali arheološke iskopine.

Boravak su zaključili u nedjelju popodne kupanjem i pozdravom domaćina uz želju da dogodine dođe i druga grupa djece i njihovih roditelja, ako ne na ljetovanje onda barem na jedan vikend program.

U znak zahvalnosti što su sudionici programa “I ja bih na more” bila i djeca iz ove čakovečke ustanove koja već 15 godina skrbi o djeci s najtežim oštećenjima u razvoju, u utorak 27. rujna priređeno je druženje s predstavnicima Društva “Naša djeca” iz Čakovca i čakovečke podružnice Splitske banke, kojima je voditeljica Katarina Hoblaj uručila prigodne zahvalnice te im uputila zahvalu što su posvetili pozornost onima kojima je to najpotrebnije.

ruj 27, 2011