SUSRET VOLONTERA CARITASA VARAŽDINSKE BISKUPIJE

Caritas Varaždinske biskupije priredio je u četvrtak 30. prosinca tradicionalan godišnji božićni susret sa 50-tak svojih volontera koji su se najprije okupili na misnom slavlju koje je u katedrali Uznesenja BDM predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskoga Caritasa.

Okupljene volontere i djelatnike na čelu s predsjednikom i ravnateljem Biskupijskog Caritasa mons. Ivanom Godinom i mr. Antom Šolom, biskup je pozvao da Bogu zahvale za proteklu godinu u kojoj su učinili mnoga dobra djela potrebitima te se time još više približili samome Bogu od kojega počinje sve dobro. Pritom je zahvalio svim karitativnim djelatnicima koji tijekom godine neumorno i nesebično daruju svoje vrijeme i svoje snage kako bi se Riječ Božja prepoznala i bila ne samo izgovorena, nego i utjelovljena i prihvaćena u ovome svijetu. Potaknuo je sve na molitvu kako bi i nadalje bili istinski djelotvorni kršćani. U propovijedi je biskup naglasio da je kršćanin pozvan neprestano rasti u vjeri ali i stjecati životnu mudrost kako bi mogao među brojnim ovozemaljskim ponudama izabrati ono što je pravilno, važno i korisno za njegov život, te ono što će ga oslobađati, a ne zarobljavati u zlu i grijehu. Kazao je kako je Crkva pozvana djelovati u svijetu, svjedočiti djelima, a ne samo riječima, te time životno pokazivati da se Božja riječ iz dana u dan utjelovljuje. U tome prepoznajemo karitativno djelovanje Crkve koja djeluje u svijetu iz ljubavi i svakodnevno poziva na svjedočenje dobra koje svoje izvorište ima u radosnom događanju Božića koje i nas treba nadahnjivati da i dalje činimo dobro kao što smo to i do sada svjedočili potvrđujući da je Božja riječ uistinu utjelovljena, poručio je biskup Mrzljak. U misnim čitanjima i molitvi vjernika sudjelovali su sami volonteri Caritasa.

Nakon mise susret je nastavljen zajedničkim druženjem u prostorima Svećeničkog doma gdje su svi počašćeni i prigodno darivani. Druženju su se i ove godine odazvali predstavnici dviju ustanova Caritasa Varaždinske biskupije, i to Doma za starije i nemoćne “Sv. Ivan Krstitelj“ u Ivancu i Dnevnog boraka djece s posebnim potrebama “Dr. Antun Bogdan“ u Čakovcu, te volonteri koji zauzeto tijekom godine pomažu u radu Biskupijskog Caritasa u Varaždinu kroz razne njegove odjele, i to u pučkoj kuhinji, donacijskoj ljekarni, te odjelima hrane, odjeće i obuće. Svima njima na neumornom činjenju dobra zahvalili su biskup Mrzljak, mons. Godina i ravnatelj Šola. Druženje je svirkom i pjesmom uljepšao tamburaški sastav iz Goričana, a kao gosti nazočili su i predstavnici župnog Caritasa iz Preloga na čelu sa župnikom preč. Antunom Hoblajem.

Jasminka Bakoš-Kocijan

pro 30, 2010