15. OBLJETNICA RADA CARITASOVOG DNEVNOG BORAVKA

Misnim slavljem na blagdan Nevine dječice u utorak 28. prosinca proslavljena je 15. obljetnica osnutka i djelovanja Dnevnog boravka djece s posebnim potrebama u Čakovcu.

Ta ustanova Caritasa Varaždinske biskupije, koja danas djeluje pod nazivom “Dr. Antun Bogdan” u spomen na međimurskog svećenika (Podturen 1913. – Zagreb 2001.) koji je 1987. g. svoju kuću u Čakovcu darovao Caritasu za skrb o djeci s najtežim invaliditetom, počela je s radom 4. siječnja 1996. godine kao Dječji dom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon što je 2002. godine zahvaljujući mnogobrojnim darovateljima završena izgradnja nove zgrade u dvorištu, skrb o djeci, koja u toj ustanovi borave tijekom dana a potom se organiziranim prijevozom vraćaju svojim obiteljima diljem Međimurja, podignuta je na kvalitetniju razinu.

Tijekom ove godine ustanova je skrbila o 20-ero djece i mladih u dobi od 8 do 30 godina, koji boluju od najtežih oblika cerebralne paralize i drugih oštećenja. Također je spremna skupina od desetero predškolske djece o kojima će se skrbiti nakon što ustanova uskoro dovrši odgovarajući postupak registracije.

Na svetoj misi, koju je u čakovečkoj župnoj crkvi sv. Nikole biskupa predvodio varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskoga Caritasa mons. Josip Mrzljak, okupili su se djeca – korisnici Dnevnog boravka sa svojim obiteljima, djelatnici ustanove na čelu s voditeljicom Katarinom Hoblaj, te mnogobrojni volonteri, darivatelji, donatori i prijatelji te ustanove, među kojima i predsjednik i ravnatelj Biskupijskog Caritasa mons. Ivan Godina i mr. Ante Šola.

S biskupom su, među ostalima, suslavili čakovečki franjevci koji vode župu sv. Nikole na čijem se području ustanova nalazi te u kojoj jednom mjesečno predvode svetu misu, te vlč. Pavao Markač, župnik iz Svete Marije, dugogodišnji donator i prijatelj velike obitelji Caritasova Dnevnog boravka, te jedan od brojnih svećenika Varaždinske biskupije koji novčanim darovima redovito pomažu skrb o djeci s posebnim potrebama na području biskupije.

Domaći župnik i gvardijan fra Stanko Belobrajdić pozdravio je sve okupljene kazavši kako se radost Božića ne može prepoznati bez ljubavi koja je temeljna odlika Crkve koja se najviše prepoznaje u Caritasu i njegovom djelovanju. Naglasio je da se karitativno djelovanje kao djelovanje ljubavi prema onima koji su najpotrebniji, može na najljepši način prepoznati obilježavanjem 15. obljetnice djelovanja te ustanove. Zaželio je svima da u euharistiji crpe snagu te da se i nadalje prepoznaju kao oni koji su pozvani nositi ljubav potrebnima.

Biskup Mrzljak u uvodu mise kazao je kako u toj Caritasovoj ustanovi mnoga djeca koja su potrebna tuđe pomoći, to i primaju, primijetivši kako je u njoj svaki dan Božić jer se svjedoči da se Bog rađa i utjelovljuje u svakome djetetu i svakom životu. Pozvao je nazočne da euharistijom Bogu zahvale na djelovanju te ustanove, na svim dobrim ljudima koji su prepoznali njezin rad, koji rade u njoj i koji pomažu njezino djelovanje svjesni da ono što čine najmanjem čine samom Bogu. Potaknuo je sabrane da za nastavak tog zauzetog djelovanja mole Božju zaštitu i blagoslov te da životom potvrđuju ono u što vjeruju.

U propovijedi je biskup kazao kako Bog i danas progovara čovjeku kao što je govorio prije više od dvije tisuće godina rođenjem svoga Sina u djetetu Isusu. Potrebno je samo imati dovoljno otvorenosti duha i srca prepoznati i prihvatiti Isusa u kojem je Bog došao na svijet, rekao je biskup Mrzljak dodavši kako je Bog na svijet došao u svakom djetetu, jer djeca su najpotrebnija čovjekova odaziva. Naglasio je kako se upravo u odnosu prema djetetu ogleda prihvaća li čovjek Boga ili ga odbacuje, a osobito se to očituje u odnosu prema djetetu koje je najslabije i najpotrebnije, kao što su to djeca o kojima se skrbi u toj ustanovi. Potaknuo je okupljene da trajno promišljaju o Božjoj riječi koja je došla na svijet i njezinoj sudbini, ne samo u vrijeme Isusova rođenja, nego i u današnje vrijeme budući da je Rođenje Isusovo događanje koje neprestano traje i stalno se događa. Pozvao je da se Božja riječ prepozna i prihvati kako bi se po njoj moglo i živjeti i svjedočiti je u svakodnevnom životu. U molitvi vjernika spomenulo se svih dobročinitelja Caritasove ustanove, osobito pokojnog svećenika dr. Antuna Bogdana čijim je darom započeto veliko djelo karitativne ljubavi prema najpotrebnijoj djeci Međimurja.

Nakon mise priređeno je zajedničko druženje u prostorijama Caritasova Dnevnog boravka, gdje su se pridružili i neki od darivatelja. Među mnogima bili su i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata, liječenih od PTSP-a, koji su od nekoliko međimurskih tvrtki za potrebe Caritasove ustanove prikupili 2.550 kuna za nabavu didaktičnih pomagala.

Tom se prigodom prisjetilo proteklih 15 godina djelotvorne ljubavi koja je u zajedništvo ljubavi i nesebičnog sebedarja okupila mnogobrojne ljude sa svih strana Međimurja, te osobito radosnog otvorenja nove zgrade 6. rujna 2002. godine kada je prilikom blagoslova blagopokojni varaždinski biskup Marko Culej na prvu stranicu ljetopisa ustanove zapisao: “Neka Božji blagoslov ostane nad ovim domom, nad onima koji će ovdje svjedočiti ljubav kao i nad onima koji će biti dionici te pažnje i ljubavi. Gdje god na zemlji ima dobrote tu je već na zemlji komadić neba. Danas je ovdje u Čakovcu prisutan komadić neba!”.

Jasminka Bakoš-Kocijan

pro 28, 2010