ZAHVALNI SUSRET ČLANOVA MALTEŠKOG REDA I CARITASOVE USTANOVE U ČAKOVCU

Dnevni boravak djece s teškoćama u razvoju “Dr. Antun Bogdan” u Čakovcu, koji djeluje pod okriljem Caritasa Varaždinske biskupije, u četvrtak 12. studenoga posjetili su predstavnici udruge Malteser Hrvatska iz Zagreba koja je dio Malteškog reda raširenog po svijetu. Bio je to nastavak njihova druženja i suradnje nakon što je 35-ero djece i roditelja na poziv udruge u svibnju bilo sudionicima četverodnevnog ljetovanja u Poreču i hodočašća Majci Božjoj Trsatskoj u Rijeci. Time članovi Malteškog reda, nakon što su nizom dobrotvornih akcija pomogli Hrvatsku tijekom Domovinskog rata, nastavljaju kroz sve protekle godine svoju stalnu humanitarnu aktivnost i prisutnost prema potrebitima kroz različite društveno angažirane akcije.
Na prigodnom druženju s roditeljima, djecom i djelatnicima Caritasove ustanove voditeljica Katarina Hoblaj uručila je predstavnicima udruge zahvalnicu za njihovo dobročinstvo koje je omogućilo nezaboravan boravak na moru onima kojima se takve prilike ne događaju često, odnosno bilo je i onih kojima je to bilo prvo ljetovanje u životu. Zahvalila im je na posjetu njihovoj Caritasovoj obitelji i darovima kojima su ih ponovno obradovali.
Članovi udruge Jasna Pavelić-Jureško, Milo de Grisogono i Branimir Iveković zahvalili su u svoje ime i ime svojih kolega, koji su kao volonteri bili na hodočašću i ljetovanju s ovom skupinom, na mogućnosti da svi zajedno budu oplemenjeni kroz ovo dobročinstvo, zajedništvo i rast u ljubavi i dobroti jednih prema drugima. Voditeljica Hoblaj zahvalila je udruzi u ime ustanove i ravnatelja Biskupijskog Caritasa mr. Ante Šole te ih je pobliže upoznala s njihovim radom tijekom proteklih 20 godina u skrbi o djeci s najtežim tjelesnim oštećenjima s područja Međimurja, a posljednjih godina kroz dodatne programe i o djeci s manjim poteškoćama. Članovi udruge razgledali su prostorije boravka u kojima se provodi kvalitetna skrb o 11-ero djece i mladih u dnevnom boravku te o 22-ero djece kroz logopedski program.
Boravak djece i roditelja na ljetovanju i hodočašću svojom je donacijom omogućio predsjednik udruge grof Georg Eltz Vukovarski, a svoje sudjelovanje u projektu članovi udruge kao volonteri sami financiraju pridonoseći time humanitarnoj misiji Suverenog reda vitezova sv. Ivana, poznatog kao Malteški red koji je nedavno proslavio svoju 900. obljetnicu.
Caritasov boravak u Čakovcu u siječnju će proslaviti 20. obljetnicu svoga osnutka i djelovanja u zahvalnosti prema svim dobročiniteljima koji su svih proteklih godina pomagali i pomažu u provedbi skrbi o najslabijima u društvu, podizanju kvalitete njihova života i unošenju dodatne radosti, ljubavi i dobrote u njihovu svakodnevicu.
Jasminka Bakoš-Kocijan

stu 12, 2015