10. OBLJETNICA BLAGOSLOVA I OTVORENJA NOVIH PROSTORIJA

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je u četvrtak 6. rujna misno slavlje u Dnevnom boravku djece s poteškoćama u razvoju “Dr. Antun Bogdan” Caritasa Varaždinske biskupije u Čakovcu, u prigodi proslave 10. obljetnice blagoslova i otvorenja novih prostorija te ustanove.

Sve okupljene, osobito djecu i mlade – korisnike te ustanove – s njihovim roditeljima te djelatnike i volontere, kao i predstavnike Varaždinske biskupije na čelu s biskupom Mrzljakom i ravnateljem Biskupijskog Caritasa Antom Šolom, na početku svečanosti pozdravio je župnik čakovečke župe sv. Nikole biskupa fra Stanko Belobrajdić koji je podsjetio da je toga nadnevka 2002. godine blagopokojni prvi varaždinski biskup Marko Culej blagoslovio ove nove prostore u koje su se smjestila djeca radi kvalitetnije skrbi tijekom njihova boravka. Zahvalio je svima koji su kroz proteklih više od 15 godina djelovanja, od 1996. godine, sudjelovali u radu ove ustanove, te joj pomagali kao donatori, dobročinitelji, djelatnici i volonteri.

Biskup Mrzljak na početku mise pozvao je sve nazočne da ovom euharistijom zahvale Bogu na njegovoj dobroti kojom svakodnevno obasipa Božja stvorenja i koja je nadahnjivala dobrotu svih onih koji su kroz sve ove godine pridonijeli da to djelo zaživi i raste.

U propovijedi je biskup rekao kako je u djelovanje ove ustanove ugrađeno mnogo rada i truda brojnih dobrih ljudi koji su pomagali da se ona izgradi i da živi na pomoć djeci i mladima koji nas i danas okružuju i koji nas potiču da iskazujemo svoju dobrotu i ljubav olakšavajući im na životnom putu, ali ponajprije prihvaćajući ih kao Božju djecu. Kada smo njima blizu, možemo reći da smo bliže Bogu, istaknuo je biskup dodavši da ga osobito raduje što su među volonterima i oni najmlađi, učenici nižih razreda, koji svoj doprinos daju kroz igru i druženje s korisnicima te se time odgajaju u ljubavi prema bližnjemu i onome koji je u nevolji i patnji. Zaželio je da ova zahvalna euharistija potakne na daljnji angažman sve one koji pomažu dobrotom i ljubavlju onima koji su najpotrebniji tuđe pomoći, ali i koji su po svojoj patnji i trpljenju najbliži Isusu i koji i nas same više približavaju Bogu i čovjeku.

Na kraju mise biskup Mrzljak zaželio je da se uz Božji blagoslov nastavi djelovanje ove ustanove u kojoj se na neki način uči i potvrđuje da ljubiti Boga i bližnjega nije samo neki osjećaj, nego trajno zalaganje i stil života, i to kršćanskog života koji se živi u blizini Isusovog križa s kojeg se pruža ljubav koju su kršćani pozvani širiti dalje.

Voditeljica ustanove Katarina Hoblaj u prigodnom obraćanju podsjetila je da je novi paviljon za djecu s poteškoćama u razvoju sagrađen i uređen zahvaljujući mnogobrojnim donatorima u domovini i izvan nje, te mnogim humanitarnim akcijama i koncertima. U novim prostorima omogućeni su novi sadržaji i programi za poboljšanje kvalitete življenja kako djece s poteškoćama u razvoju, tako i njihovih roditelja. Podsjetila je kako je sama ustanova počela s radom 4. siječnja 1996. godine, kao Dječji dom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, u kući koju je darovao svećenik dr. Antun Bogdan, a danas djeluje pod okriljem Caritasa Varaždinske biskupije. Kroz ustanovu prošlo je 34-ero djece korisnika s područja Međimurske županije, kojima se tijekom poludnevnog boravka pružaju usluge njege i brige o zdravlju, zdrave prehrane, medicinske i psihosocijalne rehabilitacije, organizirano provođenje slobodnog vremena, odgoj i obrazovanje te odgoj u vjeri. Trenutačno je u boravku smješteno 11 korisnika s najtežim oblicima cerebralne paralize, starosti od 2 do 28 godina. Ustanova također u program logoterapije ima uključeno 21 dijete sa smetnjama u komunikaciji i viševrsnim smetnjama u razvoju.

U pružanje usluga korisnicima i brigu o njihovim roditeljima uključeno je mnogo bezuvjetne ljubavi, koja je temelj karitativnog angažmana svih djelatnika, volontera, vanjskih stručnih suradnika, donatora, dobročinitelja i prijatelja, istaknula je voditeljica Hoblaj, koja je posebno zahvalila upravo svim “malim” i “velikim” volonterima kojih je u 15-tak godina bilo stotinjak. Kroz godinu od 1.000 do 1.500 sati volontiranja obave učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, nezaposleni, zaposleni i umirovljenici. Svi oni dolaze do spoznaje da je bogatstvo podijeliti svoje vrijeme s drugima, rekla je voditeljica te zahvalila svima koji su se kroz duhovni i/ili materijalni doprinos ugradili u djelovanje ustanove.

Jasminka Bakoš-Kocijan

ruj 6, 2012