BISKUP MRZLJAK POHODIO DJECU S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU U CARITASOVU BORAVKU U ČAKOVCU

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak pohodio je na blagdan Nevine dječice u petak 28. prosinca Dnevni boravak djece s poteškoćama u razvoju “Dr. Antun Bogdan“ Caritasa Varaždinske biskupije u Čakovcu.

Tom je prigodom biskup Mrzljak predvodio misno slavlje u kojem su sudjelovala djeca i mladi o kojima u dnevnom boravku skrbi ta ustanova, te njihovi roditelji i članovi obitelji, djelatnici i volonteri ustanove. U slavlju su sudjelovali i predsjednik Biskupijskog Caritasa generalni vikar mons. Ivan Godina i ravnatelj Ante Šola.

Fra Stanko Belobrajdić, čakovečki gvardijan i župnik župe sv. Nikole, na čijem se području nalazi ta ustanova koja djeluje od 1996. godine, pozdravio je sve nazočne. Rekao je da se u toj ustanovi brine upravo o “malenima“, njihovim potrebama i poteškoćama. Potaknuo je okupljene da mole za njih, te za njihove roditelje i sve one koji o njima brinu, kako bi se uistinu prema njima iskazivalo djelo ljubavi te da se u tom djelu ljubavi prepoznaju kao braća i sestre. Pozdravio je biskupa Mrzljaka koji svojim već tradicionalnim božićnim pohodom osobno potiče da se nastavi činiti dobro i biti blizu onima koji su najpotrebniji ljubavi i skrbi.

Biskup Mrzljak u propovijedi je istaknuo kako su se okupili u božićnom vremenu da bi proslavili to veliko otajstvo utjelovljene Božje riječi. Poručio je kako božićni blagdani upozoravaju čovjeka na svu ozbiljnost kršćanskog života. Čovjek je pozvan prihvatiti radosti i žalosti, sve križeve i teškoće kroz koje prolazi, odnosno prihvatiti život kao Božji dar, rekao je biskup dodavši da Isusovo rođenje kroz svu povijest doživljava upravo sudbinu prihvaćanja ili neprihvaćanja. Prihvaćanjem ove djece s njihovim teškoćama prihvaćamo riječ Božju u njezinoj punini, istaknuo je biskup te dodao da se time svjedoči jedna snaga vjere koju čovjek u sebi nosi uz Božju pomoć i blagoslov. Na ovoj djeci kao Božjim stvorenjima rađa se i naša ljubav jer se osjećamo pozvanima pomoći djelotvornom ljubavlju i djelotvorno živjeti našu vjeru, kazao je biskup zaključivši kako time Božić u svagdašnjem životu postaje stvarnost.

Na kraju mise voditeljica ustanove Katarina Hoblaj zahvalila je na dolasku svima, osobito onima koji svojim dobrim djelima pridonose da ova Caritasova obitelj živi. Zahvalila je svima koji pomažu djelovanje ove ustanove, osobito volonterima – dobrim anđelima.

Liturgijsko pjevanje na misnom slavlju uljepšala je i ove godine solistica Katarina Toplek koja je nakon mise sve obradovala i jednom prigodnom božićnom pjesmom.

Jasminka Bakoš-Kocijan

pro 28, 2012