BISKUP MRZLJAK POHODIO DJECU S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU U CARITASOVU BORAVKU U ČAKOVCU

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak pohodio je na blagdan Nevine dječice u srijedu 28. prosinca Dnevni boravak djece s poteškoćama u razvoju “Dr. Antun Bogdan“ Caritasa Varaždinske biskupije u Čakovcu.

Tom je prigodom biskup Mrzljak predvodio misno slavlje u kojem su sudjelovala djeca i mladi o kojima u dnevnom boravku skrbi ta ustanova, te njihovi roditelji i članovi obitelji, djelatnici i volonteri ustanove. U slavlju su sudjelovali i predsjednik Biskupijskog Caritasa generalni vikar mons. Ivan Godina i ravnatelj Ante Šola.

Čakovečki gvardijan i župnik župe sv. Nikole, na čijem se području nalazi ta ustanova koja djeluje od 1996. godine, fra Stanko Belobrajdić pozdravio je sve okupljene, te im zahvalio na dolasku, osobito biskupu Mrzljaku koji svojim već tradicionalnim božićnim pohodom osobno potiče da se nastavi činiti dobro i biti blizu onima koji su najpotrebniji ljubavi i skrbi.

Biskup Mrzljak uvodno je istaknuo kako su se okupili u božićnom vremenu da bi proslavili to veliko otajstvo u božićnom ozračju, dok je u propovijedi napomenuo da se kršćani ovih dana okupljaju kako bi proslavili božićne blagdane. Podsjetio je kako se samim Božićem proslavlja Božji dolazak čovjeku. Bog dolazi ljudima kako bi bio jedan od njih, jedan između nas, rekao je biskup. Već dan poslije slavimo blagdan sv. Stjepana prvomučenika, a zatim i blagdan sv. Ivana, te smo svjesni da uz radost Božića dolazi i trpljenje kroz Stjepanovo mučeništvo i Ivanovo svjedočenje vjere. Zatim slavimo blagdan Nevine dječice prisjećajući se kako je mnogo djece moralo stradati zbog Isusa, što nam ponovno pokazuje kako božićni blagdani nisu samo dani radosti i veselja, nego i dani ozbiljnosti koji nas pozivaju da životom potvrđujemo onu vjeru koju kao kršćani prihvaćamo, istaknuo je biskup Mrzljak kazavši kako je poruka Božića da vjeru koju ispovijedamo životom potvrđujemo. Naša vjera nije samo prihvaćanje neke istine i ispovijedanje vjere, nego i svjedočenje vjere vlastitim životom. Biti kršćanin nije lagano, ali smo pozvani prihvatiti kao vjernici mnoge teškoće s kojima se suočavamo. Posebice tada kada smo suočeni s trpljenjem i patnjom nevinih, osobito djece, i kada se opravdano pitamo zašto Bog, koji je dobar i pravedan, dopušta patnju nevine djece. Na ta pitanja nitko ne zna odgovor, rekao je biskup naglasivši da odgovor kršćanina na ta pitanja treba biti prihvaćanje vlastitog života. Kao što je svoj životni put prihvatio sam Isus koji je svojim trpljenjem posvetio sve patnje, muke i križeve ljudi, istaknuo je biskup dodavši kako trpljenje pobuđuje još više ljubavi. To najbolje možete posvjedočiti vi roditelji i svi vi koji brinete o ovoj djeci kod kuće i u ovoj ustanovi. Svi vi možete posvjedočiti da djeca koja su potrebna dodatne pažnje i skrbi još više pobuđuju ljubav. Upravo to želi Božić: potaknuti među nama više ljubavi i dobrote, poručio je biskup rekavši da se tada vjera svjedoči i životom potvrđuje.

Na kraju mise voditeljica ustanove Katarina Hoblaj zahvalila je na dolasku svima, osobito onima koji svojim dobrim djelima pridonose da ova Caritasova obitelj živi. Zahvalila je svima koji su kroz 15 godina pomagali djelovanje ove ustanove, roditeljima koji su joj dali svoje povjerenje te Bogu koji je zaslužan što u ovom Caritasovom domu postoje jedni za druge.

Biskup Mrzljak naglasio je kako je euharistijsko slavlje bila zahvala svima, ali i molitva za poticaj, ohrabrenje i snagu da mogu dalje nastaviti uz Božju pomoć i blagoslov. Liturgijsko pjevanje misnog slavlja uljepšala je solistica Katarina Toplek.

Jasminka Bakoš-Kocijan

pro 28, 2011